Feedback – tips och tankar om hur man ger

Återkoppling, respons, feedback är olika benämningar på det vi tänker på som beröm eller kritik. Smicker och verbala påhopp är också på sätt och vis feedback eftersom de kommer som reaktion på något som någon gjort eller sagt. Men om vi håller oss till den sortens feedback som ges i ett gott syfte så kan den i och för sig vara åt båda hållen d.v.s som beröm eller som kritik. Om vi vill en annan människa väl med vår feedback, d.v.s. hjälpa personen att växa och utvecklas, då är givarens tanke att feedbacken ska vara konstruktiv och i så fall har plus eller minus, beröm eller kritik, samma värde.

1. Var alltså klar över varför du vill ge feedbacken. Vad vill du åstadkomma med den? Vilket är ditt syfte?

2. Var så tydlig och konkret som möjligt. T.ex.: ”När du sa (gjorde)…..blev jag……..Jag uppskattade särskilt……….Ditt framträdande var mycket bra och framförallt ditt sätt att………….tilltalade mig. En sak som du skulle kunna utveckla ytterligare är……………..”

Kraften och värdet i feedback framförd på detta sätt är så oändligt mycket större än alla numera i facebook-tider rikligt förekommande superlativerna fantastiskt och lysande som med tiden blir tämligen urvattnade ord och begrepp. Hörde en morgon i P1, Tankar för dagen, en man som filosoferade just kring superlativsjukan (en amerikansk import förstås). Han sa: ”Om jag nu ÄLSKAR blåbärssylten och mina nya skor, vad ska jag då säga till min kära hustru? Och om jag HATAR att kliva upp på morgonen vad ska jag då säga att jag gör gentemot våldet i världen?” Hellre få ord med mening än många tomma ord.

Själv är jag orolig över vad fenomenet Gilla kommer att göra med vår förmåga att ge konstruktiv feedback. OK, hellre ett Gilla än inget alls kanske, men knappast utvecklande för vare sig mottagare eller givare. Jag undrar om man verkligen Gillar så mycket. Gillar man mest att Gilla för att andra Gillar? Vem vet? Ett Gilla som åtföljs av en Kommentar är aningen bättre som jag ser det.

Är det kanske så att Det som saknas i djup kompenserar man med mängd? Jag tror det.

 

29 mars, 2012 Posted by: Leave a comment - Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>