Ledarskapet i FIRO-modellens faser

I ett tidigare inlägg om gruppers utveckling – FIRO-teorin – var vi inne på att grupper genomgår ett antal faser på sin väg till mognad och effektivitet. För en grupp som ska fungera tillsammans över en längre tid, bör det vara en strävan att nå fram till det som i Firo-teorin kallas Samhörighet.

En grupp kan nå bra resultat också i den första fasen Tillhöra, med ett ledarskap som kännetecknas av  ”peka med hela handen” . I längden mår dock ingen grupp väl av ett sådant ledarskap, ett ledarskap som i grunden handlar om att bygga upp ett beroende av ”den store ledaren”.  Se tidigare inlägg Två slags ledarskap. 

En grupp som inte tillåts eller sporras till att gå vidare in i rollsökning kommer aldrig att bli en mogen grupp.  I videon som följer här går jag igenom den så kallade MHA-modellen som bygger på FIRO men fokus på ledarskapet i respektive fas. MHA står för Makt, Handledarskap och Auktoritet.

25 mars, 2011 Posted by: Leave a comment - Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>