FIRO-teorin – Om gruppers utveckling (eller stagnation)

I sin forskning fann den amerikanske psykologen Will Schutz att en grupp går igenom tre olika huvudfaser under sin utveckling mot enighet och effektivitet. Faserna benämnde han, i tur och ordning:

  • TILLHÖRA
  • ROLLSÖKNING/KONTROLL
  • SAMHÖRIGHET

En grupp är som mest effektiv och mogen i Samhörigehts-fasen.

Vad menas med Grupp? Det är inte människor i en hiss på väg till sina respektive våningar. Det är inte heller passagerarna i en buss och inte heller publiken till en fotbollsmatch. Med grupp menas en samling människor, 8-15 st, med en gemensam uppgift och gemensamma mål.

Styrkan med FIRO-teorin är att den fungerar som ett ”kartblad” när vi skall tolka verkligheten, vad som händer och varför, i gruppen. Den ger oss ett gemensamt språk. Även om teorin är avsedd för ganska små grupper så lär man sig känna igen beteenden hos individer och ledare också i större sammanhang. Vissa personer trivs bäst i Tillhöra-fasen medan andra inte står ut någon längre tid i detta rum o.s.v.  Genom övning i att urskilja människors typiska förhållningssätt med hjälp av ett ”FIRO-tänk”,  är det svårt att undgå personlig utveckling (om nu någon skulle vara rädd för att utvecklas).  Så om Du vill börja resan in i FIRO-teorins värld är Du välkommen att titta på min presentation i videon här:

15 mars, 2011 Posted by: Leave a comment - Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>