Positiv ångest

 

     Den norske professorn i organisationspsykologi Paul Moxnes, tar bort en del av laddningen i begreppet Ångest. Han talar om Positiv ångest. Och vad menar han då med det? Hur kan ångest nånsin vara något positivt?

Människan har några få grundläggande psykologiska behov. Två av dom är behovet av trygghet och behovet av växt. Beviset på längtan efter att växa ser vi i nyfikenhet, sannings- och kunskapssökande och i en längtan efter maximala prestationer. Typiskt är också att målen är högt satta hos den som visar ett växtbeteende. Trygghetsbehovet visar sig på det viset att vi flyr ifrån farliga och hotande situationer, kämpar emot förändring och är tveksam och skeptisk inför ny kunskap. Vi undviker också att sätta höga mål.

De här två behoven finns i varje människa, och de står i motsats till varandra. Det är som om vi var fastspännda med gummiband, ett i vardera handen och resp gummiband fastsatt i väggen åt motsatta håll. Rör vi oss åt Trygghetsväggen så gör sig Växtväggen påmind. Och vice versa. En ständig kamp mellan Trygghetslängtan och längtan efter Växt.

Åt Trygghetshållet finns också en längtan efter Struktur och ordning och motpolen på Växtsidan är längtan efter Frihet, en längtan efter valmöjligheter, att utvidga sina gränser. Vi längtar efter att kunna bestämma själva och vara fria i ekonomiska sammanhang.

Båda sidorna har sitt pris. Att söka Trygghet kostar Leda. Att bli uttråkad. Att söka Växt kostar Ångest – Positiv ångest. Positiv ångest hänger samman med valsituationer. Att välja eller inte välja. Att våga eller inte våga. Trygghet eller Växande. Feghet eller Mod.

När människor måste välja mellan växt och trygghet, väljer de flesta trygghet. Stannar kvar på bryggan. För att kämpa mot det pris som hotar, d.v.s. Ledan , så är vi utrustade med ett antal avvärjningsmekanismer eller försvar mot Livet och sanningarna och den längtan  efter växt som trots allt finns där.

En sådan avvärjningsmekanism är Distraktion. Distraktion innebär att uppmärksamheten hålls innanför den kritiska gränsen genom att man utsätter sig för ständigt nya intryck utifrån. Stimulans med ofarliga saker som bio, fotboll, vitsar, fester och arbete håller undan kriserna. Utan distraktion hotar kaos och oro när växtbehovet gör sig påminnt. Människor har ett stort behov av att prata om TV-program, tipsresultat och skattenivåer istället för att reflektera över sin existens, sitt förhållande till medmänniskor och sitt förhållande till sitt växande som människa.

Vägen till inre trygghet går via Mod – Ångest – Frihet och Växande; till ett tillstånd av harmoni och riktning i livet. Lämna bryggan!

8 februari, 2011 Posted by: 5 Comments - Permalink
5 Responses to Positiv ångest
 1. Ariana skriver:

  Fortsätt Blogga, du är väldigt inspirerande & Duktig! / Ariana

 2. kjastromberg@gmail.com skriver:

  Var så säker! Tack Ariana.

 3. Teresia Hermansson skriver:

  Detta va riktigt bra. Lite att fundera på.

 4. Laila Amrouche skriver:

  Wow, Kjas! Där satt den – jag har reflekterat och diskuterat en del om detta ämne då det förundrar mig hur man kan ha en dröm men medvetet låta sig distraheras av TV…
  Tack för bra läsning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>