Network marketing ur tillverkningsföretagets perspektiv – Fördelar!

Network marketing är en distributionsmetod för att föra varor från tillverkare till konsument. Metoden  används av många tillverkningsföretag inom kommunikation, wellness med kosttillskott och hudvård, böcker och video, hushållsartiklar och många fler områden. Metoden är gammal, mer än 50 år.

Hur kan det komma sig att ett tillverkningsföretag väljer den formen i stället för den traditionella distributionskedjan  tillverkare – lagerhus – grossist – återförsäljare, butiker  – konsument?

5 tunga skäl för ett Tillverkningsföretag att välja Network marketing

  1. Lägre reklamkostnader. Normalt satsar företag enorma summor när de gör t.ex en reklamfilm som ska visas på TV. Och när filmen kommer upp på skärmen, hur många är vi då inte som byter kanal? Och reklamen tappar i effekt för varje dag som går. I Network marketing sprids budskapen från mun till mun.
  2. Traditionella företag som satsar stora pengar på reklam kan trots allt bara hoppas på att deras reklamkampanjer ska leda till att man får sälja mer produkter. Det sämsta med den sortens marknadsföring är att först måste pengarna satsas och sedan får man hoppas att det ska ge resultat. Tänk om de i stället kunde få betala för reklamen först efteråt när man har läst av resultatet av kampanjen. Nä, det låter för bra för att vara sant. Men det är just detta som är möjligt med Network marketing. När ett företag använder sig av Network marketing behöver man inte betala för marknadsföringen förrän produkterna är sålda. Och det handlar ju då om de ersättningar man betalar ut till de fristående affärsägarna i nätverket.
  3. Konsumenterna i ett Network marketing företag är i huvudsak prenumerationskunder. Det gör att företaget lättare kan beräkna produktionsbehovet och efterfrågan, månad för månad. Fördelarna av detta är många. T.ex. behöver man inte hålla stora lager av produkter.
  4. Genom att ett Network företag har lägre kostnader för marknadsföring, lagerhållning m.m. kan man i stället lägga större resurser på forskning och utveckling av sina produkter. Det är ett utbrett erkännande att nätverksföretag har mycket hög kvalitet på sina produkter.
  5. Network marketing företaget erbjuder en möjlighet för den ”lilla enkla” människan – utan att för den skull anställa – att skapa sig en tillvaro utöver det vanliga. Närmare 70 miljoner människor runt om i världen är involverade i Network marketing. Och det finns plats för många många fler. 

Men, tänker du, det måste väl finnas några nackdelar också. Eller……..?

Network marketing är inte lämpligt för alla branscher. Att sälja bilar på det här sättet är knappast möjligt. Inte heller fastigheter. Nä, det lämpar sig bäst för produkter och tjänster som konsumeras med tät regelbundenhet. Typ kosttillskott och hudvård som för övrigt är en industri i stigande.

Ett annat problem är att Network marketing fortfarande möts med skepsis. Det är på något sätt för bra för att vara sant och de som vill bevara status quo – konformisterna – har lätt att ”skrämma” människor som inte själva orkar skaffa sig kunskap för att kunna bedöma det hela. Lyckligtvis är det en mycket tydlig ändring på gång. Världsledande företag som IBM, Coca-Cola, Kodak, Adidas, Whirlpool och Toyota har förstått det och marknadsför olika produktsortiment med hjälp av nätverksmarknadsföring. En av världens ledande framtidsforskare, Faith Popcorn , har sagt att i framtiden kommer vi att se på nätverksmarknadsföring på samma sätt som vi ser på traditionell marknadsföring. Mycket intressant att befinna sig ombord på det tåget.

22 januari, 2011 Posted by: Leave a comment - Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>